top of page

Kostarika - raj pre milovníkov čokolády

  • nextone104
  • 31. 7. 2023
  • Minut čtení: 4

Aktualizováno: 29. 8.

Predstavte si, že sa prechádzate malebným tropickým rajom, kde sa vzduchom line opojná vôňa čokolády! Vitajte na Kostarike, krajine preslávenej nielen úchvatnou krajinou, ale aj bohatými kakaovými plantážami. V tomto príspevku sa vydáme na cestu za poznaním sladkého sveta kakaa, ktorý sa na Kostarike prezýva Božský nápoj a zistíme, prečo je práve Kostarika ideálnym centrom pre pestovanie kakaa a akú tradíciu tento nápoj v kostarickom prostredí má.


Kakao Costa Rica

Korene kakaa v Kostarike


Kakao má v kostarickej histórii hlboké korene, ktoré siahajú až do predkolumbovských čias, keď domorodé kmene uctievali posvätný kakaovník pre jeho lahodné plody a mystický lektvar známy ako „xocolatl“ (čokoláda). Podľa legendy kostarických domorodcov z kmeňa Chibcha použil stvoriteľ Sibú kakao, aby po Zemi rozniesol semená stvorenia. Pre pôvodné indiánske obyvateľstvo kmeňa Bribrí má kakaovník dodnes špeciálny význam – podľa legendy chcel stvoriteľ krajiny Sibu pomôcť nešťastnému ľudstvu a obetoval mu svoju milovanú dcéru Iríriu, ktorej dal podobu kakaovníku. Ten mal priniesť ľuďom lásku, blaho, zdravie a jednotu. Bribriovia od tej doby nesmú používať vetvy kakaovníka na zakúrenie a nápoj z kakaových bôbov môžu pripravovať iba ženy.


Kakaové bôby sa po stáročia používali ako platidlo a tento systém pretrval až do 18. storočia. Keď španielsky dobyvateľ Hernando Cortés ochutil nápoj z kakaových bôbov, všimol si jeho povzbudzujúce účinky a Božský nápoj s prímesou cukru a korenia sa stal neoddeliteľnou súčasťou európskych kráľovských dvorov. Prvá tabuľka čokolády bola vyrobená až o sto rokov neskôr vo Veľkej Británii. Kakao je dodnes, už viac ako 3 000 rokov, neoddeliteľnou súčasťou kostarickej kultúry, hospodárstva a ekológie.


Ideálne podmienky na pestovanie kakaa


Jedinečné geografické a klimatické podmienky Kostariky vytvárajú ideálne prostredie na pestovanie kakaa. Krajina sa nachádza 8 až 10 stupňov severne od rovníka a panuje tu tropická klíma s výrazným obdobím dažďov a sucha. Teplota a vlhkosť vzduchu v kombinácii so sopečnou pôdou bohatou na živiny vytvárajú ideálne podmienky na rast kakaovníkov.


Rozmanitosť kakaových odrôd


Kostarika sa môže pochváliť rozmanitou škálou kakaových odrôd, z ktorých každá prispieva do sveta čokolády svojím osobitým chuťovým profilom. Medzi najbežnejšie patrí Criollo, cenená pre svoju jemnú a aromatickú chuť, Forastero, známa pre svoju robustnú chuť, a Trinitario, hybrid kombinujúci najlepšie vlastnosti odrôd Criollo a Forastero.


Udržateľné postupy pestovania kakaa


Kostarickí pestovatelia kakaa sa pýšia udržateľnými a ekologickými poľnohospodárskymi postupmi. Mnoho plantáží sa riadi ekologickými metódami a vyhýba sa syntetickým pesticídom a hnojivám. Niektoré kakaové farmy sú navyše certifikované ako fair trade, čo zaisťuje, že poľnohospodári dostávajú spravodlivú odmenu za svoju prácu, a podporuje etické výrobné metódy.


Cacao Osa Península

Proces pestovania kakaa


Proces pestovania kakaa je zložité umenie, ktoré si vyžaduje odhodlanie a trpezlivosť. Začína výsadbou semien kakaovníka na starostlivo vybraných miestach, kde je zaistený dostatočný tieň, ktorý chráni krehké stromy pred priamym slnečným žiarením. Nízke vetvy kakaovníka sa prerezávajú, aby sa podporil vertikálny rast, čo maximalizuje výnos a uľahčuje zber. Stromčeky plodia prvé struky približne po dvoch rokoch a zber prebieha dvakrát ročne. V jednom struku býva medzi 20–50 bôbmi a jeden zdravý strom ich vyplodí za rok až 2000.


Úroda a fermentácia


Kakaové bôby sa zberajú ručne, keď dosiahnu zrelosť, ktorá sa obvykle prejaví zmenou farby. Struky sa opatrne rozdelia a odhalia sa vzácne kakaové bôby obalené dužinou kyslastej chuti. Zrná, ktoré sú stále pokryté cukrovým povlakom, sa nechajú niekoľko dní fermentovať v drevených debnách alebo špeciálne upravených košoch. Fermentácia je dôležitým krokom, ktorý rozvíja chuť kakaových bôbov a znižuje ich horkosť.


Sušenie a praženie


ree

Po fermentácii sa kakaové bôby rozprestrú na slnku, aby sa vysušili a stratili prebytočnú vlhkosť. Po vysušení sa kakaové bôby pražia na ohni, aby vynikla ich charakteristická čokoládová vôňa a chuť. Oddeľovanie šupiek od kakaových zŕn sa robí na mnohých farmách doposiaľ ručne a jedná sa o prácu vyžadujúcu veľkú dávku trpezlivosti a silné ruky. V tejto fáze môže začať premena surového kakaa na lahodnú čokoládu - vylúpnuté kakaové bôby sa rozdrvia (spravidla aj ručne, aby sa zachovali prospešné antioxidanty) a so vzniknutou kakaovou hmotou môže začať sladké kúzlenie. Pre vznik klasickej tabuľkovej čokolády zostáva len doplniť kakaovú hmotu o požadované množstvo cukru (na Kostarike sa využíva prevažne trstinový cukor), prípadne o korenie či iné doplnky, vtlačiť výslednú hmotu do zvolených foriem, zamraziť a voilá – lahodná čokoláda je na svete!


Rozkvet čokoládovej turistiky

ree

Vďaka kúzlu kakaa vznikol v Kostarike aj „čokoládový cestovný ruch“. Cestovatelia z celého sveta navštevujú kakaové plantáže, aby sa zoznámili s procesom pestovania, zúčastnili sa seminárov o výrobe čokolády a vychutnali si vynikajúcu chuť čerstvej čokolády lokálnej výroby. Na polostrove Osa si môžete vyrobiť vlastnú čokoládu spoločne s farmármi z Osa Cacao Chocolate Factory (odkaz tu). Dona Christina Vás spoločne so svojou rodinou prevedie kakaovými plantážami uprostred džungle a následne si vyrobíte vlastnú čokoládu, ktorú si tiež odnesiete. Pri čakaní na zatuhnutie čokoládovej hmoty môžete využiť zvyšnú čokoládu ako pleťový peeling a oddýchnuť si za počúvania zvukov prírody s čokoládovou maskou na tvári. Počas tour je okrem iného možné stretnúť sa s celým radom miestnych zvierat ako sú napr. nosáli, tukany, papagáje a opice.


Kakaové rituály a ceremónie


Kakao je dodnes dôležitou súčasťou nielen domorodých rituálov. V severnej Kostarike Malekuovej obmývajú telá svojich mŕtvych koreneným čokoládovým nápojom. Bribríi používajú kakaovú zmes pri posmrtných rituáloch, kúpu v nápoji vdovy a pijú čokoládu aj pri pôrode. S kakaovými ceremóniami, často sprevádzanými meditáciou či jogou, sa na Kostarike stretnete bežne, predovšetkým na polostrove Osa. V lokálnych retreatových centrách tak môžete ochutnať ceremoniálne kakao považované za medicínu, ktoré je spoločne popíjané v rámci ceremónie vedenej špecializovaným sprievodcom. Súčasťou tejto ceremónie je väčšinou vedená meditácia, popr. spev, tanec či iná spirituálna prax, ktorá dopomáha k prepojeniu so špiritom kakaa a so sebou samým, s druhými as prírodou.

 
 
reality kostarika logo white

SLEDUJTE NÁS

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

Dôležité odkazy

© 2016-2025 Reality Kostarika, Central America Development, a.s.         

Central America Development, a.s., IČ 22454811, vedená na registrovom súde v Prahe. Spoločnosť sídli v Tančícím domě, Jiráskovo náměstí 1981/6, 120 00 - Praha 2, Česká republika

www.realitykostarika.sk, hello@realitykostarika.sk, +420 234 274 747.

© 2025 Central America Development a.s. | Všetky informácie akokoľvek publikované na týchto stránkach sú nezáväzné marketingové informácie všeobecnej povahy, ktoré nemožno vykladať ako ponuku na uzavretie zmluvy ani sa ich nemožno dovolávať. Konkrétne zmluvné i obchodné podmienky budú oznámené v sídle našej spoločnosti. Pre prípad marketingových akcií inzerujúcich akoukoľvek formou cenu alebo jej zvýhodnenie platí, že táto akcia je vždy do vypredania zásob.

bottom of page