Špeciality kostarickej kuchyne: nahliadnite pod pokrievku s Markom Vašutom a Lindou
- nextone104
- 22. 1. 2024
- Minut čtení: 3
Aktualizováno: 29. 8.
Kostarika neokúzľuje svojich návštevníkov len úchvatnou prírodou, ale taktiež dráždi chuťové poháriky pestrou škálou typických pokrmov a špecialít. Ak patríte medzi čitateľov, ktorí sledujú náš Instagramový profil @realitykostarika.cz alebo Facebookovú stránku Reality Kostarika, iste Vám neunikli špeciálne kulinárske okienka s Markom Vašutom a Lindou. Vydajme sa teraz spoločne na virtuálnu kulinársku cestu prostredníctvom nášho blogu, povedzme si viac o pripravovaných špecialitách, ktoré v rámci nášho programu Marek ochutnáva a spoznajme chute, ktoré robia kostarickú kuchyňu tak výnimočnú.

Gallo Pinto: základ kostarickej kuchyne
Srdcom kostarickej kuchyne je "Gallo Pinto", obľúbený pokrm z ryže a fazule, do ktorého sa väčšinou pridáva zmes korenia podľa ľubovôle, nadrobno pokrájaná paprika a predovšetkým salsa Lizano, ktorá svojou chuťou pripomína worchester omáčku a nechýba prakticky v žiadnom kostarickom jej. Gallo Pinto sa najčastejšie podáva ako výdatné raňajky po celej krajine, v kostarických domácnostiach ho však nájdete aj ako prílohu k obedom či večerám. Na väčšine území sa pripravuje Gallo Pinto z rovnakých ingrediencií, iba v Karibiku sa pridáva do ryže kokosové mlieko.
Casado: národný pokrm
Na obed si Kostaričania najčastejšie doprajú kultové "Casado". Tento pokrm, ktorý v španielčine znamená "ženatý", je harmonickým spojením ryže a fazule, kostarických vyprážaných banánov (ktoré nesú názov "Maduros"), šalátu, mäsa (kuracieho, hovädzieho alebo rybieho) a kukuričných tortill. Je to kompletné a sýte jedlo, ktoré dodáva telu potrebné živiny a energiu. Najlepšie Casado je k nájdeniu v miestnych reštauráciách, ktorým sa hovorí "Soda" a sú známe pre poctivé domáce jedlá za nízke ceny.

Ceviche: osviežujúca pochúťka
Ceviche dostanete na tanier vo všetkých krajinách Latinskej Ameriky, každá krajina má však pre Ceviche svoju originálnu prípravu. Základom je väčšinou rybie mäso či mäso z morských plodov naložených v limetkovej šťave, koriandre a papričkách. Na Kostarike je Ceviche hojne pripravované z chobotnice, kreviet či bielomasých rýb, ale aj z plátkov nezrelého manga či papayi. Podáva sa s chrumkavými plantainovými chipsmi zvanými "Patacones" a plátkom avokáda.
Patacones: chrumkavá pochúťka
Za pojmom "Patacón" sa skrýva chrumkavá placka pripravená zo špeciálneho druhu banánov, ktorým sa hovorí "Plátanos". Nájdete ich po celom území Latinskej Ameriky, v každej krajine sa však tieto placky pripravujú a nazývajú inak. Na Kostarike sa Patacones často pripravujú s bylinkami a cesnakom, najlepšie však chutia v jednoduchej verzii so soľou - viac o príprave sa dozviete vo videu na našom Instagrame @realitykostarika.cz.

Tamales: Vianočná špecialita
Počas sviatočného obdobia si Kostaričania doprajú tradičné "Tamales". Tieto slané balíčky sa vyrábajú z kukuričného cesta a plnia sa mäsom, zeleninou a aromatickým korením. Tamales, zabalené do banánových listov a uvarené v pare, sú počas vianočných osláv kulinárskym zážitkom.
Olla de Carne: kostarický guláš
Pokiaľ ide o výdatné mäsové pokrmy, kraľuje im "Olla de Carne". Tento pokrm obsahuje pomaly varené hovädzie mäso so zmesou tekvice, kukurice a fazule. Výsledkom je výživný guláš, ktorého ingrediencie sú považované za jeden z dôvodov, prečo sa Kostaričania dožívajú vysokého veku a prečo Kostarika patrí medzi tzv. Blue zone krajiny – teda krajiny, v ktorých sa ľudia v celosvetovom meradle dožívajú najvyššieho veku. Čierna fazuľa v kombinácii s tekvicou a kukuricou (často vo forme kukuričných tortíl) majú obrovské množstvo antioxidantov, vlákniny a vitamínov a na Kostarike sa tejto kombinácii hovorí "Tres hermanas" (v preklade tri sestry).
Chifrijo: obľúbená krčmová pochúťka
Chifrijo je lahodná zmes ryže, fazule, chicharrones (vyprážané bravčové kože), avokáda a pico de gallo (pálivé omáčky), ktorá je skvelým občerstvením na studený piv pri spoločenských stretnutiach.
Dulce de Leche: sladké pôžitkárstvo
Pre milovníkov sladkého je "Dulce de Leche" božskou pochúťkou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou mnohých sladkých receptov na území Latinskej Ameriky. Dulce de Leche sa konzumuje predovšetkým v Argentíne, kde tiež vzniklo, ale ani na Kostarike sa s jeho použitím pri pečení nešetrí. Jedná sa o karamelovú nátierku zo sladeného kondenzovaného mlieka, ktorá sa v kostarickej kuchyni využíva predovšetkým ako poleva na palacinky alebo náplň do tzv. "Empanadas", čo sú upečené či usmažené taštičky z krehkého cesta. Je to jednoduché, ale napriek tomu pôžitkárske potešenie, ktoré uspokojí každú túžbu po cukre.

Kostarická kuchyňa je úžasným spojením tradície, exotiky a kultúrnych vplyvov. Či už si na raňajky pochutnáte na ikonickom Gallo Pinto, alebo si na pláži doprajete osviežujúce Ceviche, kostarické jedlá vám ponúknu kulinárske dobrodružstvo, ktoré odráža rozmanitosť tohto tropického raja. Nechajte teda svoje chuťové poháriky tancovať a ak nemáte možnosť ochutnať uvedené špeciality priamo na Kostarike, skúste si s nami nejakú dobrotu pripraviť doma. ¡Buen provecho! 🍽️🌺



